#Actueel

Ruim 4.000 belastingdeals getoetst op procedurele fouten

Door Richard van Boven - 08 november 2017

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën laat ruim vierduizend grensoverschrijdende belastingdeals onderzoeken. Er wordt bekeken of deze ‘rulings’ op de juiste manier tot stand zijn gekomen. De Kamer wordt begin 2018 geïnformeerd over de uitkomsten.

Een grensoverschrijdende ruling moet altijd aan een speciaal team van de Belastingdienst worden voorgelegd, het zogenoemde APA/ATR-team. Uit de Paradise Papers bleek dat Procter & Gamble miljoenen dollars bespaarde door een belastingdeal uit 2008, die nooit aan dit team was voorgelegd.

De Kamer wil nu opheldering over de gang van zaken, en wil weten hoever Nederland is met de afgesproken uitwisseling van informatie over grensoverschrijdende rulings met andere landen.

Registratie van rulings

Nieuw!
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de gratis wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw digitale brievenbus.

Alle rulings die het APA/ATR-team afgeeft, worden al centraal geregistreerd. De internationale afspraken over uitwisseling gelden echter ook voor rulings die niet aan dit team hoeven te worden voorgelegd. Daarom is er vanaf september 2017 een nieuw registratiesysteem om te voldoen aan de uitwisselingsverplichting.

Er wordt alleen informatie uitgewisseld over de rulings die na 1 januari 2012 zijn vastgesteld.

Toetsing rulingpraktijk

Vanaf 2014 is het beleid voor het afgeven van rulings aangescherpt, maar ook onder het oude beleid moest de ruling voor Procter & Gamble worden goedgekeurd door het APA/ATR-team.

Snel belooft de Kamer dat elke ruling die onder de internationale uitwisselingsverplichting valt, ruim vierduizend, wordt onderzocht op mogelijke fouten in de procedure. Waarschijnlijk valt een groot aantal rulings daarmee buiten het onderzoek, omdat de verplichting niet geldt voor:

  • Een ruling die vóór 2012 is vastgesteld.
  • Een ruling zonder grensoverschrijdend effect.

De omstreden ruling voor Procter & Gamble uit 2008 zou bijvoorbeeld buiten het onderzoek vallen, als die belastingdeal nog niet bekend was geworden.

Er wordt alleen gekeken of de procedure is gevolgd, het onderzoek kijkt dus niet naar de inhoud van de belastingdeal. Of een belastingdeal ‘door de beugel kan’ wordt alleen steekproefsgewijs en geanonimiseerd onderzocht. Voormalig staatssecretaris Wiebes heeft hierover eerder dit jaar een afspraak gemaakt met de Kamer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.