Wonen Premium Corner

Dreigt er straks chaos rond aftrek eigen huis?

08 november 2017

Wie begrijpt de complexe fiscale spelregels voor het eigen huis nog? Deskundigen betwijfelen of de fiscus straks nog weet op hoeveel aftrek huiseigenaren recht hebben. Het ministerie zegt: de eigenaar moet zelf bewijzen dat hij recht heeft op aftrek.

Het zou een mooie tentamenvraag zijn voor studenten fiscaal recht.

Een man koopt in 2002 samen met zijn echtgenote, met wie hij in gemeenschap van goederen is getrouwd, een huis. Zij financieren dat met een aftrekbare hypotheek van 300.000 euro. In 2006 gaan zij scheiden en verkopen hun huis met een halve ton winst.

Twee jaar later koopt hij samen met zijn nieuwe echtgenote, met wie hij opnieuw in gemeenschap van goederen is getrouwd, een nieuw huis. Dat betalen zij met een aftrekbare hypotheek van 450.000 euro. In 2013 sluiten zij een aftrekbare hypotheek af van 45.000 euro voor een verbouwing van hun huis.

Het geluk duurt niet lang: in 2016 scheiden zij en verkopen hun huis met een winst van 100.000 euro. Kunt u aangeven over hoeveel hypotheekschuld de man de komende decennia rente mag aftrekken als hij in 2017 alleen een huis koopt?

Renteaftrek

Je vraagt je onwillekeurig af: zou de fiscus het antwoord zelf nog weten in, pakweg, 2031 of 2035?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.