Eigen huis

Aftellen tot referendum over de ‘aflosboete’

13 december 2017

De kans neemt toe dat er een referendum komt over de ‘aflosboete’.  De afschaffing van het fiscaal voordeel voor huiseigenaren die hun hypotheek helemaal of deels hebben afgelost, blijft op verzet stuiten.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dat bleek eerder deze week in de Eerste Kamer, die debatteerde over de fiscale plannen van het nieuwe kabinet. Eerder stemde de Tweede Kamer al in met de maatregel. De senaat stemt er 19 december over.

Ouderenpartij 50Plus wil dat kiezers daar in een referendum over kunnen oordelen, benadrukte senator Jan Nagel. Zij moeten zich volgens hem kunnen uitspreken over ‘dit bewijs van een onbetrouwbare overheid’.

Kabinet wil van referendum af

De uitslag van zo’n referendum is niet bindend. Voor het houden van een raadgevend referendum zijn 300.0o0 handtekeningen nodig. Het kabinet wil het referendum afschaffen, en heeft de Raad van State gevraagd daar zo snel mogelijk advies over uit te brengen.

Nagel liet weten dat leden van zijn partij na de stemming in de senaat meteen aan de slag zullen gaan om handtekeningen in te zamelen. Daarbij zullen ze proberen samen te werken met ouderenorganisaties.

Oudere huiseigenaar geraakt

Vooral oudere huiseigenaren worden geraakt door de maatregel, die vanaf 2019 moet ingaan. Zij hebben hun hypotheek vaak al afgelost.

Eigenwoningforfait

 

Huiseigenaren moeten een vast percentage van de officiële taxatiewaarde van hun woning bij hun inkomen optellen. Daarover is vervolgens belasting verschuldigd. Dit jaar gaat het bij de meeste huizen om 0,6 procent van de WOZ-waarde. In 2005 werd de wet-Hillen van kracht, waardoor huiseigenaren zonder (of met een zeer kleine) hypotheek feitelijk werden vrijgesteld van het eigenwoningforfait.

Aanvankelijk wilde het kabinet de maatregel uitsmeren over twintig jaar. Vanwege het verzet is daar uiteindelijk dertig jaar van gemaakt. Maar daarmee nemen de tegenstanders geen genoegen.

De kosten van de ‘aflosboete’ zijn de eerste jaren relatief beperkt, maar op de lange termijn lopen ze flink op. Hoe hoger de WOZ-waarde van het huis, hoe hoger de rekening.

CDA zit ermee in de maag

Tijdens het debat zei CDA-senator Marnix van Rij dat zijn fractie ‘best moeite’ heeft met de maatregel. Het was CDA’er Hans Hillen die begin deze eeuw als Tweede-Kamerlid het initiatief nam om de huiseigenaren tegemoet te komen.

Het ziet er echter naar uit dat de christen-democraten in de senaat de ingreep gewoon steunen. Van Rij maakt zich zorgen over de afloop van een eventueel referendum.  De uitslag zal volgens hem ‘heel erg zal afhangen van hoe een en ander gecommuniceerd wordt’.

Hoekstra

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) greep dat aan om nog een keer op een rij te zetten ‘de positie van ouderen nu eigenlijk is’. Vergeleken met ouderen in andere landen bevinden de Nederlandse senioren zich volgens de bewindsman ‘in een zeer goede positie’.

‘Ik meen dat alleen ouderen in Luxemburg een betere positie hebben. Het is ook zo dat onder alle groepen in Nederland de armoede nergens zo laag is dan onder ouderen,’ zei Hoekstra.

Tegelijkertijd benadrukte hij dat het ‘de heer Nagel volstrekt toegestaan (is) om een referendum te organiseren’.

50Plus probeerde eerder te vertragen

De partij van Nagel haalt alles uit de kast om invoering van de ‘aflosboete’ te voorkomen. Een poging van 50Plus en PVV in de Tweede Kamer om de invoering van de wet te vertragen, mislukte eind november.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.