Eigen huis

Onderzoek beperken verplichte aflossing

Door Richard van Boven - 28 december 2017

Tijdens de behandeling van de aflosboete is een aantal moties ingediend over de fiscale behandeling van het eigen huis. De aflosboete gaat zoals bekend door. Afgesproken is wel dat kritisch wordt gekeken naar de plicht om een hypotheek binnen dertig jaar helemaal af te lossen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Volgens een meerderheid van de Kamer is het niet altijd nodig dat de hypotheeklening volledig wordt afgelost in dertig jaar. Mensen moeten ook gebruik kunnen maken van hypotheekrenteaftrek als de lening niet helemaal wordt afgelost in die periode.

Jonge mensen met hoge lasten

Vanaf 2013 kan voor nieuwe leningen alleen hypotheekrenteaftrek worden verkregen als er ten minste annuïtair wordt afgelost. Bovendien moet de lening binnen dertig jaar volledig worden afgelost. Na die periode mag er geen restschuld overblijven.

De Kamer is het er wel over eens dat de hypotheek volledig moet worden afgelost, maar ziet niet in waarom dit altijd binnen dertig jaar moet gebeuren. Mensen kopen een eigen huis meestal als ze (nog relatief) jong zijn. Dan hebben ze al meer dan genoeg lasten. De aflossingsverplichting is een onnodige verhoging daarvan, vindt de Kamer.

Onderzoek naar versoepeling

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel gaat begin volgend jaar samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoeken of de aflossingsverplichting kan worden versoepeld.

Er wordt gekeken naar de mogelijkheden om de aflosplicht te beperken en naar de gevolgen van zo’n versoepeling.

Nog maar 70 procent aflossen?

De Kamer denkt aan een regeling waarin na dertig jaar nog een restschuld van ongeveer 30 procent openstaat. Als huiseigenaren in dertig jaar tijd slechts 70 procent van hun hypotheeklening hoeven af te lossen, zou dit bijvoorbeeld starters en jonge ouders meer financiële ruimte geven.