BTW

Ontwijk belasting, sla anti-roos shampoo in

Door Joris Heijn - 08 december 2017

De overheid verhoogt per 1 januari de btw op tal van verzorgingsproducten. De prijs van sommige middelen tegen keelpijn, brandend maagzuur en antiroos-shampoo kan daardoor met 14 procent stijgen. Snel inslaan kan lonen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De btw-verhoging kost burgers volgend jaar naar verwachting 42 miljoen euro. De maatregel wordt ingevoerd, omdat de overheid een rechtszaak bij de Hoge Raad verloor.

Het hoogste rechtscollege stelde dat de overheid bepaalde soorten tandpasta en zonnebrandcrème onterecht onder het hoge btw-tarief (21 procent) had geschaard.

Deze producten hadden namelijk een gezondheidsclaim en zouden daarom voor de btw als geneesmiddel moeten worden gekwalificeerd. Geneesmiddelen en andere middelen met een gezondheidsclaim vallen onder het lage btw-tarief (nu nog 6 procent).

Te gortig

Daardoor zou de schatkist direct 30 miljoen euro aan inkomsten mislopen. En bedrijven vroegen al snel of de btw op 1.200 andere producten ook kon worden verlaagd. Dat werd de fiscus te gortig en daarom worden de regels aangescherpt.

Alleen medicijnen die geregistreerd zijn en een bewezen medische werking hebben, vallen per 1 januari 2018 nog onder het lage tarief. Dat betekent dat de btw op zo’n 16 procent van alle ‘zelfzorgproducten’ wordt verhoogd. De overige 84 procent is ofwel geregistreerd als geneesmiddel, of is als voedingsmiddel te kwalificeren, waardoor het nog onder het lage btw-tarief valt.

Wat wordt duurder?

Welke producten worden duurder? Volgens de fiscus moet u onder meer denken aan sommige antiroos- shampoo, insectenspray, mondwater en (baby)crème.

Ook bepaalde middelen tegen blaasontsteking, brandend maagzuur, aambeien, acne, verkoudheid en keelpijn kunnen in prijs omhoog gaan. Niet al deze producten worden duurder. Heeft een product een bewezen werking en is het geregistreerd als geneesmiddel, dan blijft de btw gelijk.

Wie de prijsverhoging niet wil afwachten, moet voor 1 januari dus zijn slag slaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.