Eigen Huis

Ook senaat achter omstreden ‘aflosboete’

19 december 2017

Het verzet tegen de ‘aflosboete’ lijkt gebroken. De Eerste Kamer is dinsdag ook akkoord gegaan met het schrappen van het fiscaal voordeel voor huiseigenaren die hun hypotheek grotendeels of helemaal hebben afgelost.

Daarmee is de weg vrij voor de invoering van de omstreden ingreep vanaf 2019. De Tweede Kamer stemde eerder ook al in met de maatregel, waarover VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het in de formatie eens werden.

Dankzij de in 2005 ingevoerde wet-Hillen zijn huiseigenaren zonder, of met een kleine hypotheekschuld vrijgesteld van het eigenwoningforfait. Dat is de verplichte fiscale bijtelling voor huiseigenaren.

Dertig jaar

Het nieuwe kabinet wil daar van af. Aanvankelijk was het de bedoeling het fiscaal voordeel in twintig jaar te schrappen. Na kritiek van huiseigenaren is daar dertig jaar van gemaakt. Vooral oudere huiseigenaren worden erdoor getroffen.

50Plus ijvert voor een raadgevend referendum over het invoeren van de ‘aflosboete’. Daarvoor zijn 300.000 handtekeningen nodig. De uitslag van zo’n referendum is echter niet bindend.

Steun voor coalitie

In de Eerste Kamer stemden de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartijen GroenLinks en de onafhankelijke senaatsfractie voor het schrappen van het fiscaal voordeel.

Lees ook: Aflosboete is slecht voor vertrouwen in overheid

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.