Belastingdienst

Snel: geen sprake van 6.000 niet gemelde rulings

Door Richard van Boven - 19 december 2017

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën bestrijdt dat er nog bijna 6.000 belastingdeals moeten worden gemeld aan andere landen. Nederland voldoet aan haar internationale verplichtingen door informatie uit te wisselen over ruim 4.000 belastingafspraken.

Volgens Trouw moet er over zeker 10.000 zogenoemde rulings informatie worden uitgewisseld met andere landen. De Kamer wil van de staatssecretaris weten waarom de Belastingdienst blijkbaar heeft besloten om bijna 6.000 afspraken niet te melden.

Informatie van de OESO

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De schatting van Trouw is gebaseerd op algemene informatie op de site van de Belastingdienst. Daar staat dat er elk jaar ongeveer 2.000 grensoverschrijdende rulings worden afgegeven, dus 10.000 over de afgelopen vijf jaar.

Het door de fiscus recent berekende aantal van ruim 4.000 uit te wisselen rulings komt echter dichter bij de gegevens die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft.

Volgens een ‘peer review’ van de OESO over de periode 2010 -2016 moest Nederland informatie verstrekken over 2.405 bestaande rulings. Als hier nog 2.000 rulings bijkomen voor 2017, klopt de schatting van ruim 4.000 wel. De 10.000 rulings waar de Kamer van uitgaat, zal dus een veel te hoog aantal zijn.

De peer review bevestigt overigens ook het beeld dat Nederland ‘grossiert’ in rulings. Er zijn 44 bij de OESO aangesloten landen onderzocht, Nederland is goed voor maar liefst een vijfde van de grensoverschrijdende rulings.

Beoordeling afgegeven rulings

Begin 2018 zijn de resultaten van de informatie-uitwisseling met andere landen bekend. Snel gaat dan in op zowel de Nederlandse rulings als de rulings van andere landen.

Rond die tijd zal de beoordeling van de 4.000 rulings ook zijn afgerond. Er zijn veel meer rulings, maar daarvoor geldt geen verplichte informatie-uitwisseling. Deze rulings worden niet beoordeeld, alleen de ervaringen met de grensoverschrijdende rulings worden meegenomen bij eventuele wijzigingen van de rulingpraktijk.

De staatssecretaris verwacht overigens dat de rulingpraktijk in elk geval moet worden aangepast door de nieuwe EU-richtlijnen ter bestrijding van belastingontwijking. In februari 2018 komen ook nog de beloofde antimisbruikregels van het kabinet, die zullen ook gevolgen hebben voor de rulingpraktijk.

Controle van conform de ruling werken?

In de discussie over de Nederlandse rulingpraktijk gaat het vrijwel uitsluitend over het feit dat de belastingafspraken niet openbaar worden gemaakt, en daarna uitlekken.

Een belastingplichtige krijgt vooraf zekerheid over de toepassing van de belastingwetgeving in bepaalde gevallen. Wordt er dan ook goed gecontroleerd of de situatie in de praktijk wel overeenkomt met de voorwaarden waaronder de ruling is afgegeven? Het lijkt mij dat daaraan ook wel eens aandacht kan worden besteed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.