Lezersvraag Premium Corner

Hoe hoog mag rente bij papieren schenking zijn?

Door Heidi Klijsen - 09 januari 2018

Bij schenkingen op papier geldt volgens de wet een minimumrente van 6 procent. Maar geldt er ook een maximumtarief? En zo ja: hoe wordt dat bepaald?

Het antwoord wordt gegeven door prof.mr.dr. Bernard Schols hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen:

Een magisch fiscaal speeltje, die papieren schenking, maar met strenge spelregels. Een voorwaarde om de door de schenking ontstane schuld in de nalatenschap voor de heffing van erfbelasting te kunnen aftrekken, is dat de schenker jaarlijks daadwerkelijk rente betaalt over het geschonken, en pas bij overlijden van de schenker opeisbare bedrag.

Hoeveel? De lat ligt hoog. De successiewetgever bepaalt dat dit ten minste 6 procent van het geschonken bedrag is. De wet zegt echter niets over een maximum. Er is wel een natuurlijk maximum: er moet materieel sprake blijven van rente, oftewel een vergoeding voor het ter beschikking stellen van kapitaal.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner