btw

All-in kamerprijs wordt dure grap voor hostelketen

Door Richard van Boven - 11 januari 2018

Een keten van hostels berekende voor de verhuur van kamers een prijs inclusief toeristenbelasting. Over in rekening gebrachte toeristenbelasting is normaal geen btw verschuldigd, maar dat is in dit geval anders.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Door het hanteren van een all-in prijs en een onvoldoende gespecificeerde rekening moet de keten alsnog ruim 75.000 euro btw afdragen, en ongeveer 8.100 euro rente, besliste de rechter.

Op de factuur staat wel het bedrag van de toeristenbelasting, maar er wordt niet specifiek aangegeven dat het toeristenbelasting betreft.

Speciale regels omzetbelasting

De btw wijkt nogal af van andere belastingen, er gelden vaak speciale regels. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld een ondernemer zijn voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting.

Voor de heffing van btw is de uitgereikte factuur beslissend, de btw die op de factuur staat vermeld moet altijd worden afgedragen door de ondernemer. Als er ten onrechte btw in rekening is gebracht, dan kan dit niet makkelijk worden gecorrigeerd. In de wettelijke regels is precies aangegeven wat de toegestane correctiemogelijkheden zijn.

Daarnaast is het voor de btw van belang hoe een gemiddelde consument de situatie inschat. Als het voor een consument niet duidelijk is dat er geen btw is verschuldigd, dan moet er btw worden afgedragen door de ondernemer.

Uitsplitsing factuur

In deze zaak betalen gasten een all-in prijs, die op de rekening wordt uitgesplitst in de kamerhuur en bijkomende kosten. Op de rekening staat ook welk btw-tarief geldt voor de verschillende bedragen. Voor de toeristenbelasting staat er alleen een bedrag met ‘BTW 0%’, nergens staat dat het bedrag de toeristenbelasting betreft.

Rechtbank Noord-Holland vindt alleen de rekening beslissend voor de heffing van btw. Het maakt niet uit dat gasten op allerlei andere manieren worden gewezen op de verschuldigdheid van toeristenbelasting, op de rekening had duidelijk moeten staan welk bedrag betrekking had op de toeristenbelasting.

Voor het oordeel is tevens van belang dat een eventuele korting wordt berekend over de all-in prijs, dus inclusief de toeristenbelasting. Op de rekening blijft het ongespecificeerde bedrag aan toeristenbelasting gelijk, terwijl dit eveneens zou moeten worden verminderd. Het bedrag dat het hostel aan de gemeente moet betalen blijft overigens gelijk, het gaat vooral om een wetstechnische kwestie.

Geen factuurverplichting

Er bestaat geen verplichting om een factuur uit te reiken aan particulieren, omdat particulieren toch geen btw kunnen aftrekken. Dit betekent echter niet dat de in deze zaak uitgeschreven facturen kunnen worden genegeerd. Als er eenmaal een factuur is verstrekt, dan moet hiermee ook voor de btw rekening worden gehouden.

De keten van hostels heeft eigenlijk zichzelf in de vingers gesneden door facturen uit te reiken aan particuliere gasten. Maar gasten verwachten natuurlijk gewoon een factuur te krijgen voor hun verblijf. Het is ongelofelijk hoe duur een klein foutje op de factuur kan uitpakken voor een ondernemer, maar dat is vaak de praktijk bij de btw-heffing.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.