Belastingdeals

Kamer krijgt inzicht in omstreden IKEA-rulings

07 februari 2018

De Europese Commissie (EC) denkt dat de met IKEA gemaakte belastingafspraken neerkomen op staatssteun. Het onderzoek van de EC wordt zo snel mogelijk besproken in de Tweede Kamer.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën wil het volledige onderzoek, en de betreffende rulings, niet openbaar maken.

Hij is wel bereid om volledige openheid van zaken te geven in een besloten zitting van de Kamer. De precieze inhoud van de rulings wordt dan uitsluitend besproken met de Kamerleden, de fractiemedewerkers zijn niet aanwezig bij de bespreking.

De IKEA-rulings

De Belastingdienst heeft in 2006 en 2011 belastingafspraken gemaakt met Inter IKEA Systems, een Nederlandse dochter van IKEA.

Franchisenemers betalen elk jaar aan Inter IKEA Systems een flink bedrag voor het mogen gebruiken van het ‘merk’ IKEA. Er wordt in 2006 met het merkrecht een constructie opgezet, waardoor er over de ontvangen bedragen geen of bijna geen belasting wordt betaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Luxemburgse holding van IKEA, die hoge kosten doorberekent aan Inter IKEA Systems. De constructie wordt vanaf 2011 enigszins aangepast, omdat de fiscale regels in Luxemburg zijn veranderd.

Inter IKEA Systems heeft de constructies met het merkrecht voorgelegd aan de fiscus, en kreeg voor zowel 2006 als 2011 een ruling. De fiscus had dus blijkbaar geen bezwaar tegen de opgezette ontwijkingsconstructie.

Publicatie EC-besluit

De Europese Commissie moet de details van het onderzoek nog openbaar maken. Het kan nog een aantal maanden duren voordat de EC hierover iets publiceert, en het zal een ‘geschoonde versie’ zijn. Nederland wil namelijk niet dat vertrouwelijke gegevens worden vrijgegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.