belastingontwijking

Bahama’s alsnog aangemerkt als belastingparadijs

Door Richard van Boven - 22 maart 2018

De Europese Commissie heeft vorige week de lijst van belastingparadijzen wéér aangepast. Er staan nog steeds negen landen op de zwarte lijst, maar de samenstelling is gewijzigd.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Bij het vaststellen van de eerste lijst, begin december 2017, was er nog niet gekeken naar de belastingsystemen van acht Caribische landen. De beoordeling was uitgesteld omdat deze landen in 2017 waren getroffen door natuurrampen.

Inmiddels zijn zeven van de acht landen onderzocht, het achtste Caribische land heeft nog tot eind deze maand om concrete toezeggingen te doen.

Drie Caribische landen op de zwarte lijst

De Europese Gedragscodegroep heeft begin januari contact opgenomen met de acht landen, bestaande uit elf Caribische eilanden.

Vier landen willen tegemoetkomen aan de eisen van de Europese Unie, zij hebben belastinghervormingen toegezegd en komen daarom vooralsnog op de ‘grijze lijst’. Het gaat om Anguilla, Antigua en Barbuda, de Britse Maagdeneilanden en de Dominicaanse Republiek.

De Bahama’s, Saint Kitts en Nevis, en de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn op de zwarte lijst gezet. Zij wilden niet meewerken aan de gewenste belastinghervormingen.

Het achtste Caribische land, de Turks- en Caicoseilanden, heeft nog tot 31 maart om serieuze toezeggingen te doen.

Er staan nu 63 landen op de grijze lijst

Bahrein, de Marshalleilanden en Saint Lucia gaan hun belastingsystemen alsnog aanpassen. Deze drie landen zijn daarom door de Gedragscodegroep van de zwarte lijst gehaald en staan nu op de grijze lijst.

Er stonden al 56 landen op de grijze lijst, met de zeven nieuwe landen komt het totaal dus op 63 landen.

Deze landen moeten op korte termijn aanpassingen doorvoeren en hun belastingen uiterlijk 31 december 2018 voldoen aan de EU-eisen.

Ontwikkelingslanden – dit is ongeveer de helft – hoeven officieel pas eind 2019 aan bepaalde eisen te voldoen.

Meldingsplicht voor constructies

De gewijzigde lijst is tijdens de Ecofin-raad van 13 maart als een hamerstuk ingebracht en goedgekeurd. Tijdens dit overleg is ook de zogenoemde Mandatory Disclosure-richtlijn unaniem aangenomen, sommige lidstaten wilden zelfs nog strengere regels vaststellen.

Financiële tussenpersonen moeten bepaalde grensoverschrijdende constructies melden, maar die verplichting kan ook bij de belastingplichtige komen te liggen. De meldingsplicht verschuift naar de belastingplichtige als de tussenpersoon geen informatie hoeft te verstrekken, bijvoorbeeld door het verschoningsrecht voor advocaten.

De meldingsplicht moet op 1 januari 2020 zijn verwerkt in de nationale wetgeving, en EU-lidstaten gaan vanaf 1 juli 2020 informatie uitwisselen over de gemelde belastingstructuren. Voor het begin van de meldingsplicht is de datum waarop de richtlijn formeel is aangenomen, beslissend. Vanaf die datum moeten alle mogelijk agressieve belastingstructuren worden gemeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.