Belastingdienst Premium Corner

Fiscus: half miljard euro aan belasting oninbaar

14 maart 2018

De Belastingdienst heeft in 2017 in totaal een half miljard euro aan oninbare vorderingen afgeschreven. Het gaat voornamelijk om niet te innen loon- en inkomstenbelasting en omzetbelasting. Maar ontsnappen aan een aanslag wordt de laatste jaren steeds moeilijker.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) in antwoord op vragen van de VVD. De laatste jaren hoeft de Belastingdienst minder vorderingen af te boeken. In de periode 2010 tot 2015 ging het om 0,6 tot 0,7 procent van alle vorderingen. In 2016 en 2017 was 0,2 tot 0,3 procent.

180.000 afboekingen in 2017

De fiscus houdt beter in de gaten of er mogelijkheden zijn om aanslagen alsnog te innen, in jargon ‘dynamisch monitoren’. Vorderingen worden ook minder snel definitief afgeschreven. Dat aantal daalde van 660.000 in 2013 (1,4 miljard euro) tot 180.000 in 2017 (o,5 miljard euro).

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.