Lezersvragen Premium Corner

Broer geeft huis aan zus. Schenkbelasting?

Door Heidi Klijsen - 24 april 2018

Een ongetrouwde broer (65) schenkt zijn appartement aan zijn enige erfgenaam, zijn zus (70). Hij blijft er wonen, totdat hij wordt opgenomen in een verpleegtehuis. Hoe bereken je de waarde van de schenking? F.J., Heerenveen

Kom naar ons evenement Erven & Schenken in één dag

Heeft u ook een vraag over erf- of schenkbelasting? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ kunt u uw vraag persoonlijk stellen aan één van onze experts. In één dag brengen wij u volledig op de hoogte.

Het antwoord wordt gegeven door prof. mr. dr. Bernard Schols, hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen:

‘Als iemand 65 jaar is, heeft hij in de beleving van de Belastingdienst voor de heffing van schenkbelasting nog acht jaar te gaan. Schrik niet, het is slechts een papieren regeling. Deze factor vermenigvuldigen we vervolgens met een rekenrente van 6 procent en zo komen we op een waarde drukkend effect van 48 procent: de waarde om de rest van je leven gratis in het betreffende pand te mogen blijven wonen.’

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner