mijnoverheid.nl Premium Corner

Overheid blijft digitale post naar overledenen sturen

Door Richard van Boven - 05 april 2018

De zogenoemde Berichtenbox blijft voor problemen zorgen. Overheidsinstanties blijven doodleuk elektronische post sturen naar inmiddels overleden mensen. Nabestaanden hebben echter vaak geen toegang tot de digitale Berichtenbox, de Nationale ombudsman is een onderzoek gestart.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Iedereen van 14 jaar of ouder heeft een eigen Berichtenbox maar miljoenen mensen hebben hun elektronische postbus op Mijnoverheid.nl nog niet geactiveerd.

Er kan na activering zelf worden bepaald van welke instanties elektronische post wordt ontvangen. De Belastingdienst stuurt de meeste post nog een aantal jaren ook op papier. Sommige instanties sturen echter na activering helemaal geen papieren post meer, maar geven dit niet duidelijk aan.

Het is voor nabestaanden al erg genoeg dat zij van de overheid post ontvangen voor een overleden familielid of partner. Nu worden zij ook nog eens geconfronteerd met de vraag wat er nu precies in de elektronische post staat. De Berichtenbox kan namelijk ook worden gebruikt voor aanmaningen, en andere belangrijke mededelingen.

Nabestaanden klagen bij de ombudsman

Heeft u ook een vraag over erf- of schenkbelasting? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ kunt u uw vraag persoonlijk stellen aan één van onze experts. In één dag brengen wij u volledig op de hoogte.

De ombudsman heeft vorig jaar al een rapport met aanbevelingen voor de elektronische postbus naar de overheid gestuurd. Hij wil niet dat burgers zich gedwongen voelen gebruik te gaan maken van de elektronische postbus. Overheidsinstanties moeten ook beter gaan melden wat de gevolgen zijn, zodat mensen goed beseffen waar zij akkoord mee gaan.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.