schenkbelasting Premium Corner

Niet altijd een schenking bij huwelijkse voorwaarden

03 april 2018

Er is geen sprake van een schenking als mensen gaan trouwen zonder huwelijkse voorwaarden. Het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden kan een belaste schenking zijn, maar kan ook onbelast blijven. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën legt uit wanneer er geen schenkbelasting wordt geheven.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De onbelaste situaties zijn opgenomen in een beleidsbesluit, zodat mensen weten waar zij aan toe zijn.

Er wordt, kort gezegd, gekeken of een van de partners wordt bevoordeeld ten opzichte van de wettelijke verdeling. Dit kan ook de tot 2018 geldende wettelijke verdeling zijn.

Terugkeer naar de wettelijke verdeling

Als partners trouwen zonder verder iets te regelen, dan geldt de normale wettelijke verdeling tussen echtgenoten. Er is dan per definitie geen sprake van een schenking. Het bij huwelijkse voorwaarden alsnog terugkeren naar de wettelijke verdeling is dus ook geen belaste schenking.

Volgens het beleidsbesluit maakt het niet uit of er alsnog wordt gekozen voor de vanaf 2018 geldende regels, of voor de tot 2018 geldende regels. Er wordt in beide gevallen geen schenkbelasting geheven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.