verzorgingskosten Premium Corner

Mogelijk eerder hoge eigen bijdrage voor verzorgingstehuis

Door Richard van Boven - 09 mei 2018

Het kabinet gaat iets doen aan de eigen bijdragen die mensen moeten betalen voor verschillende vormen van zorg. Vooral de eigen bijdragen voor hulp bij het huishouden, en verblijf in een verzorgingstehuis, gaan veranderen. De bijdragen dalen over het algemeen, maar het is ook mogelijk dat iemand eerder een hoge bijdrage moet betalen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Op 1 januari 2018 is al de zogenoemde lage eigen bijdrage voor intensieve zorg en ‘beschermd wonen’ verlaagd van 12,5 procent naar 10 procent.

Als iemand in een instelling gaat wonen, of nog lopende kosten heeft, dan betaalt hij de eerste maanden de lage eigen bijdrage. Voortaan telt 10 procent van het verzamelinkomen (het door de fiscus bepaalde inkomen) mee voor het bepalen van deze bijdrage.

De voorzieningen voor intensieve zorg zijn geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Beschermd wonen is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), deze wet regelt ook hulp bij het huishouden.

De hoogte van de eigen bijdragen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz) zijn ook afhankelijk van het fictieve inkomen uit box 3-vermogen. Het box 3-inkomen telt eigenlijk dubbel mee, eerst als onderdeel van het verzamelinkomen, en daarna nog een keer apart.

Voorgestelde maatregelen voor 2019

Het kabinet heeft een aantal maatregelen voorgesteld, die vanaf 2019 in werking moeten treden.

Voor de eigen bijdragen gaat het box 3-inkomen minder meetellen.

Er komt een vast abonnementstarief voor Wmo-voorzieningen.

Er gaan ook kortere termijnen gelden, waardoor iemand eerder de hoge eigen bijdrage gaat betalen. Het gaat om de volgende drie situaties:

  • Het verhuizen naar een Wlz-instelling of een accommodatie voor beschermd wonen.
  • Een terugkeer naar zelfstandig wonen vanuit een Wlz-instelling.
  • De terugkeer naar een Wlz-instelling of een accommodatie voor beschermd wonen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.