Erven & schenken Premium Corner

Bernard Schols: leg taken executeur duidelijk vast

Door Heidi Klijsen - 23 mei 2018

Uit het verhaal van de week blijkt dat er een stevige rol weggelegd is voor de executeur: degene die de laatste wil van de overledene uitvoert. Voor Bernard Schols kan het belang van deze figuur niet vaak genoeg worden benadrukt. Al tijdens zijn studie notarieel recht werd Schols gegrepen door dit onderwerp, vertelt hij. ‘De executeur vormt letterlijk de verbinding tussen leven en dood. Maar in de praktijk bleek hij nauwelijks meer te zijn dan een soort erfrechtelijke prins carnaval: hij had louter een symbolische functie en niemand wist te vertellen wat hij nu precies kon en mocht.’

Bernard Schols

Bernard Schols is één van de sprekers tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ op maandag 11 juni. Heeft u ook een vraag over erf- of schenkbelasting? Meld u dan nu aan!

Daar moest verbetering in komen, vond Schols, dus diepte hij het onderwerp voor zijn proefschrift eens stevig uit. En daar schoot hij, naar eigen zeggen, ‘een tikje in door’. ‘Ik wilde mijn “Harry Potter” tot het laatste gaatje afmaken. Totdat mijn promotor bij 600 pagina’s zei: “Schols, het is klaar, sla er nu maar een nietje door.”’

Zijn lijvige levenswerk verdween gelukkig niet ongelezen in de archieven. Zo bevatte het een zelfbedachte ‘militaire classificatie’ voor executeurs, door hen te onderscheiden met één, twee en drie sterren. Die onderverdeling is inmiddels gemeengoed in het erfrecht.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.