#Actueel

Opnieuw juridische actie tegen vermogensheffing

08 mei 2018

De Bond voor Belastingbetalers roept burgers op bezwaar te maken tegen de vermogensheffing bij de aangifte over 2017. De organisatie wil de manier waarop de Nederlandse staat belasting heft over spaartegoeden, aandelen en ander vermogen opnieuw aan de rechter voorleggen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Sinds een jaar gaat de Belastingdienst er niet meer van uit dat iedereen met vermogen daarover 4 procent rendement kan halen, waarover vervolgens 30 procent belasting moet worden betaald. Nu zijn er drie schijven: hoe hoger het vermogen, hoe hoger het veronderstelde rendement.

Reëel rendement belasten

Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet liever dat de werkelijk behaalde rendementen belast worden bij de vermogensheffing. Maar het kabinet meent dat de Belastingdienst daar nog niet toe in staat.

‘Ondanks de aanpassing (…) is de kern van het probleem dat particulieren nog steeds belasting moeten betalen over een fictief rendement. Net als in de afgelopen jaren is (…) de realiteit dat veel belastingplichtigen meer belasting betalen (…) dan zij ooit aan rendement ontvangen,’ klaagt de bond. De bond vindt dat de rechter zich daarover moet buigen.

Belastingplichtigen kunnen op deze pagina van de Bond meedoen aan de juridische actie tegen box 3.

Geen streep door heffing

De procedures die de Bond voor Belastingbetalers in eerdere jaren heeft aangespannen, hebben er niet toe geleid dat de rechter een streep zette door de omstreden heffing.

Wel oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat de belasting het recht op eigendom schendt. Maar daar werden geen gevolgen aan verbonden. De zaak wordt voorgelegd aan de Hoge Raad.