Belastingvoordeel Premium Corner

‘Shell betaalde studie schrappen dividendtaks’

07 juni 2018

De omstreden afschaffing van de dividendtaks, die 1,4 miljard euro kost, blijft het kabinet als een spook achtervolgen.

Een wetenschappelijke studie van de Rotterdam School of Management (RSM) waarnaar in de formatie werd verwezen om het afschaffen van de heffing te rechtvaardigen, is volgens onderzoekssite Follow The Money mede gefinancierd door Shell, dat 300.000 euro betaald zou hebben aan RSM.

De opsteller van het rapport, hoogleraar Henk Volberda, houdt tegenover FTM vol dat het rappport ‘volledig onafhankelijk’ was. De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de publicatie. Een debat volgt wellicht pas na de zomer, omdat de coalitiepartijen daar nu geen behoefte aan hebben.

Scriptie student

Hoogleraar onderzoeksmethodologie Bernard Veldkamp van de Universiteit Twente uit tegenover FTM twijfels over de kwaliteit van de studie. Hoewel een groot deel van het onderzoek volgens hem ‘netjes’ lijkt te zijn uitgevoerd, oordeelt hij: ‘Als het een scriptie was die ik moest beoordelen, zou ik de student adviseren om daar toch nog eens goed naar te kijken.’

De coalitiepartijen namen de afschaffing van de dividendbelasting op in het regeerakkoord van Rutte III, hoewel geen van de partijen het plan in haar verkiezingsprogramma had staan. Afschaffing moet voorkomen dat multinationals Nederland verlaten. Dat kwam het kabinet van meet af aan op kritiek van de oppositie te staan. Tijdens debatten liepen de gemoederen hoog op.

Motie van wantrouwen

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner