Lezersvragen Premium Corner

Codicil genoeg om hulp aan buren te regelen?

Door Heidi Klijsen - 29 juni 2018

Onze buren (86 en 91) zijn hulpbehoevend. Wij helpen en verzorgen ze. Ze hebben geen kinderen en andere familie. Zij willen dat wij bij hun overlijden alle lopende zaken – ook de financiële – afhandelen en de inboedel opruimen. Is het voldoende als zij daarvoor een codicil ondertekenen? F.J., Breda

Het antwoord wordt gegeven door prof.mr.dr. Bernard Schols, hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen:

‘Niet alles kan in een zogeheten ‘codicil’. De erfrechtelijke spelregels bepalen dat slechts bepaalde zaken buiten een notaris om geregeld mogen worden, zoals legaten van nader bepaalde spulletjes zoals lijfsieraden, boeken en inboedelgoederen, alsmede kleren (en ‘lijfstoebehoren’).’

Codicil eigenhandig geschreven

‘Ook de aanwijzing van een persoon met bevoegdheden met betrekking tot een eventueel auteursrecht kun je in een codicil regelen. Een codicil hoeft weliswaar niet in de notariële vorm, maar het stuk dient dan wel eigenhandig geschreven te worden en van een datum voorzien. Uiteraard moet het ook getekend worden.’

‘Er is bij uw buren blijkbaar behoefte aan iemand die alles na overlijden kan opruimen en regelen: een zogeheten executeur. Vroeger mocht je deze erfrechtelijk manager wel geldig bij codicil benoemen, maar tegenwoordig mag dat – gelet op zijn vergaande bevoegdheden – niet meer.’

Kijk ook naar levenstestament

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
2018

Gerelateerde artikelen