compensatieregeling Premium Corner

Snel: Geen speciale regeling voor vergoeding bevingsschade

Door Richard van Boven - 20 juni 2018

De Tweede Kamer wil dat Groningse huiseigenaren (voorlopig) geen belasting hoeven te betalen over een vergoeding voor ‘bevingsschade’. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën is echter nog steeds niet bereid om dit te regelen in een beleidsbesluit.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het gaat de Kamer vooral om de mogelijke box 3-heffing over een nog te ontvangen schadevergoeding. Ook het recht op een toekomstige, maar nog steeds niet vastgestelde,  schadevergoeding valt namelijk onder de vermogensheffing.

Op dit moment zijn er nog maar een beperkt aantal schadevergoedingen vastgesteld door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Snel verwacht echter dat de meeste schadevergoedingen niet hoger zullen uitvallen dan 10.000 euro. De huidige vrijstelling, het ‘heffingvrij vermogen’, bedraagt 30.000 euro, waardoor de vergoeding bij veel huiseigenaren onbelast zou blijven.

Recht op een vergoeding voor bevingsschade moet al vaststaan

De Kamer is bang dat huiseigenaren die uiteindelijk niets ontvangen, of nog op hun geld moeten wachten, nu al de vermogensheffing moeten betalen. Ook vraagt de Kamer naar de situatie waarin de hoogte van de vergoeding nog steeds niet is vastgesteld.

Volgens staatssecretaris Snel maakt de Kamer zich ten onrechte zorgen, de Kamer begrijpt onvoldoende hoe de vermogensheffing werkt.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.