privacyregels Premium Corner

Hoekstra: Geen verbod verkoop klantgegevens door ABN Amro

Door Richard van Boven - 19 juni 2018

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil de verkoop van klantgegevens door banken niet op voorhand verbieden. Klanten kunnen gebaat zijn bij gerichte commerciële aanbiedingen van derden, en er gelden al bepaalde voorwaarden.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de plannen van ABN Amro om persoonlijke bankgegevens te gaan gebruiken voor advertenties, en dergelijke. Het lijkt er op dat de banken het belang van hun klanten (weer) ondergeschikt maken aan commerciële kansen.

Minister Hoekstra heeft ook de indruk dat de banken geld willen verdienen met de klantgegevens die zij beheren. Zij zijn echter niet de enige bedrijven die het commerciële belang van persoonlijke informatie beseffen, en deze gegevens willen ‘monetizen’. Zolang de banken, en andere bedrijven, zich aan de privacyregels houden, hoeft dit echter geen negatieve ontwikkeling te zijn.

De vanaf 25 mei geldende privacyregels

Op 25 mei 2018 is binnen Europa de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Veel bedrijven hebben hierdoor hun algemene voorwaarden en privacybepalingen moeten aanpassen, omdat klantgegevens alleen onder veel striktere eisen mogen worden gebruikt.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.