klantonderzoek Premium Corner

Kunsthandelaren vrezen de nieuwe regels tegen witwassen

Door Richard van Boven - 21 juni 2018

Kunst- en antiekhandelaars maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van de vierde anti-witwasrichtlijn van de Europese Unie. Zij denken dat de richtlijn hun veel tijd en geld gaat kosten. De administratieve verplichtingen nemen toe en klanten blijven mogelijk weg.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het gaat hier om een recente aanscherping van de regels voor ‘klantonderzoek’, waardoor verkopers van goederen veel eerder onderzoek moeten doen naar hun klanten.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) legt in een Kamerbrief uit waarom er strengere regels gaan gelden en hoe Nederland hiermee omgaat.

Strengere regels voor verplicht klantonderzoek

Op dit moment is een kunst- of antiekhandelaar pas verplicht een klantonderzoek uit te voeren als hij goederen verkoopt en hiervoor minimaal 15.000 euro contant ontvangt.

Tegenwoordig speelt de illegale verkoop van kunst echter een steeds grotere rol bij de financiering van terroristen. Terreurgroepen, zoals Islamitische Staat (IS), schijnen veel geld te verdienen aan de verkoop van geroofde kunst.

Het Europees Parlement heeft daarop besloten om de regels flink aan te scherpen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.