betalingsproblemen Premium Corner

SZW deelt zorgen over financiële kennis Nederlanders

Door Richard van Boven - 26 juni 2018

Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) deelt de zorgen van het Nibud over het feit dat ruim 40 procent van de Nederlanders onvoldoende inzicht heeft in financiële zaken, zoals lopende incasso’s. Het verbaast haar dat ook jongeren problemen hebben met de digitale post van bedrijven en overheid.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De aanbevelingen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zijn zeer praktisch. Zij hoopt dan ook dat mensen, bedrijven en instanties zo snel mogelijk actie ondernemen.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat echter zelf geen aanvullende stappen ondernemen. Op dit moment bestaan er al verschillende initiatieven van SZW en Financiën om de financiële geletterdheid van mensen te verbeteren.

Eigen verantwoordelijkheid

Van Ark vindt dat mensen in beginsel zelf hun financiële situatie in de gaten moeten houden. Bedrijven en de overheid kunnen hen hierbij alleen maar helpen. Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat er in ongeveer 28 procent van de gevallen rekeningen niet kunnen worden betaald, omdat er geen rekening is gehouden met automatische incasso’s. Mensen hebben door de vergeten incasso’s minder geld op hun betaalrekening staan dan zij dachten. Het is nog niet bekend hoeveel mensen hierdoor in betalingsproblemen komen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.