mijnoverheid.nl Premium Corner

Fiscus maakt toch keuze voor alleen papieren post mogelijk

Door Richard van Boven - 12 juli 2018

Het ministerie van Financiën komt alsnog terug op het uitsluitend sturen van elektronische berichten naar belastingplichtigen. Een belastingplichtige moet vanaf 2021 kunnen kiezen tussen digitale post of alleen papieren post. Tot die tijd stuurt de Belastingdienst zijn berichten zowel op papier als digitaal.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Belastingdienst zou vanaf 1 november 2015 steeds meer berichten uitsluitend per digitale post gaan sturen, maar de Kamer vroeg om een ‘gewenningsperiode’. Er werd afgesproken dat de berichten nog minimaal twee jaar ook op papier worden gestuurd.

In 2017 is besloten om het aantal digitale berichten niet verder uit te breiden, omdat de digitale postbus op Mijnoverheid.nl, de ‘Berichtenbox’, eerst moet worden verbeterd. Het komt geregeld voor dat burgers belangrijke elektronische berichten, zoals aanmaningen en belastingaanslagen, over het hoofd zien.

Verbetering van de Berichtenbox

Iedereen van 14 jaar of ouder heeft een eigen Berichtenbox maar ongeveer vijf miljoen mensen hebben hun digitale postbus nog niet geactiveerd. De Berichtenbox is bedoeld voor alle digitale post van overheidsinstanties, en steeds meer instanties sturen tegenwoordig elektronische berichten.

Er is al vanaf het begin kritiek op de Berichtenbox, en zowel de Kamer als de Nationale ombudsman hebben gevraagd om aanpassingen.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.