vervroegd aflossen Premium Corner

Hoekstra onderneemt zelf geen actie tegen te hoge boeterente

Door Richard van Boven - 26 juli 2018

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (VVD) is teleurgesteld dat nog niet alle hypotheekverstrekkers voldoen aan de wettelijke eisen, maar hij gaat zelf niets doen aan de te hoge boeterente. Dat is een taak voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De AFM stelde in juni vast dat een aantal kredietverstrekkers nog steeds te hoge vergoedingen rekenen voor de vervroegde aflossing van een hypotheeklening. Uit dit onderzoek bleek ook dat alle kredietverstrekkers onvoldoende informatie geven over de berekening van de verschuldigde vergoeding.

Volgens Hoekstra hebben de hypotheekaanbieders voldoende tijd gehad om hun rekenmethoden en informatievoorziening aan te passen. De strengere Europese regels gelden immers al vanaf 14 juli 2016, en de AFM heeft op 20 maart 2017 een leidraad voor de berekening van de boeterente gepubliceerd.

Drie hoofdoorzaken voor het niet voldoen aan de wettelijke eisen

Er zijn bij de onderzochte hypotheekaanbieders allemaal verschillende dingen misgegaan, de gemaakte fouten variëren zelfs per dossier. De AFM kan echter wel drie algemene oorzaken voor de verkeerde berekeningen aanwijzen, namelijk:

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.