lezersvragen

Pensioen ook in Curaçao belast. Terugvordering mogelijk?

Door Heidi Klijsen - 16 augustus 2018

Ik woon op Curaçao en sinds mei krijg ik AOW en pensioen uit Nederland. Daarop wordt Nederlandse belasting ingehouden. Mijn AOW en pensioen zijn op Curaçao belast tegen 10 procent. Kan ik dit terugvorderen? J.D., Curaçao

Het antwoord wordt gegeven door mr. Pieter Spooren cfp® rep rb, financieel planner bij HLB Jourdain & Partners Tax and Legal Consultants:

‘Voor buitenlandse pensioenen geldt vanaf 1 januari 2016 het pensioenartikel van de Belastingregeling Nederland-Curaçao (de BRNC). Dit artikel bepaalt dat de uitkerende instantie maximaal 15 procent belasting op de pensioenuitkeringen inhoudt als de gepensioneerde in de andere verdragsstaat woont.

Pensionadoregeling

Als de inwoner van Curaçao met een AOW-uitkering ervoor kiest om binnen de ‘pensionadoregeling’ belasting te betalen tegen een vast tarief van 10 procent, wordt maximaal 5 procent van de ingehouden belasting niet gecompenseerd.

Vanaf 20.000 euro geen heffing

Bij pensioenen tot 20.000 euro houdt Nederland 8,9 procent in en heft Curaçao bij tot het vaste tarief van 10 procent. Voor pensioenen boven de 20.000 euro is de Nederlandse heffing meestal hoger dan het 10-procenttarief van Curaçao en is op Curaçao dus geen extra belasting verschuldigd. Daarbij maakt het niet uit of de ‘pensionadoregeling’ van Curaçao geldt. De Nederlandse belasting wordt niet terugbetaald.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.