belastingschuld Premium Corner

Aansprakelijkheid erfgenamen en ‘begunstigden’ afgezwakt

Door Richard van Boven - 26 september 2018

Financiën heeft de plannen voor het verhalen van belastingschulden op erfgenamen en ‘begunstigden’ toch enigszins aangepast. Het gaat vooral om een verlichting van de bewijslast voor belastingplichtigen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De fiscus wil met de nieuwe aansprakelijkheden een aantal belastingconstructies tegengaan zodat hij een openstaande belastingschuld alsnog kan innen.

Het zijn geen constructies die heel vaak worden toegepast, elk jaar zijn er ongeveer twintig zaken. Maar het gaat dan meestal wel om bedragen van 100 miljoen euro en meer. Bovendien wil de fiscus af van het beeld dat (juist) zeer vermogende personen ongestraft belasting kunnen ontwijken.

De maatregelen zijn ruim een jaar geleden al bedacht en werken samen met andere antimisbruikbepalingen. In het belastingpakket is bepaald dat de maatregelen, na inwerkingtreding, terugwerken tot en met 18 september 2018, 15.15 uur.

Beroepsorganisaties en adviseurs vonden de maatregelen te ver gaan. Zij stelden tijdens de internetconsultatie onder andere voor om alleen grensoverschrijdende constructies aan te pakken. Een ander pijnpunt was het voorstel om iemand die vermoedelijk aansprakelijk was voor de belastingschuld te verplichten tot het verstrekken van informatie.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Gerelateerde artikelen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.