schenkvrijstelling Premium Corner

De regels voor een ‘tweede’ schenking eigen woning

Door Richard van Boven - 18 september 2018

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) verduidelijkt, na vragen van de Tweede Kamer, wanneer een tweede beroep op de verhoogde schenkvrijstelling mogelijk is. Er moet onder meer sprake zijn van een schenking eigen woning.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De staatssecretaris gaf in zijn Kamerbrief van 9 april al een algemene richtlijn voor deze situatie. In deze (korte) brief zijn echter niet alle beperkingen genoemd, de nieuwe Kamerbrief van 13 september is veel uitgebreider.

Het nogmaals claimen van de schenkvrijstelling voor een schenking eigen woning is alleen mogelijk als de Belastingdienst hiermee instemt. De fiscus kijkt bij de beoordeling van het verzoek altijd of belastingplichtigen geen misbruik willen maken van de mogelijkheid.

Drie voorwaarden voor een tweede beroep op de vrijstelling

In de eerdere Kamerbrief stond niet expliciet dat de uitzondering alleen voor een schenking eigen woning geldt. Ook bleek uit deze brief niet duidelijk dat er sprake moest zijn van een ‘oude’ schenking.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.