digitale diensten Premium Corner

Wanneer komt er een belasting op de digitale economie?

Door Richard van Boven - 30 oktober 2018

Ruim zeven maanden geleden heeft de Europese Commissie (EC) twee voorstellen gedaan voor het belasten van de digitale economie. Oostenrijk, de huidige voorzitter van de EU, wil volgende week dinsdag een akkoord bereiken over de te nemen stappen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De voorstellen worden besproken tijdens de Ecofin-Raad, het maandelijks overleg van de ministers van Financiën en Economische Zaken van de EU-lidstaten.

Er bestaat op dit moment al een overeenstemming op hoofdlijnen, en veel lidstaten willen op korte termijn een akkoord bereiken.

Het gaat in eerste instantie om een belasting op het verrichten van bepaalde digitale diensten, de ‘Digital Services Tax’ (DST). Deze belasting moet uiteindelijk opgaan in een meer algemene belasting op digitale activiteiten, maar dit duurt nog zeker tot 2021.

Wat gaat de belasting op digitale diensten inhouden

De belasting op digitale diensten is uitsluitend bedoeld als een tussenoplossing in afwachting van een bredere belasting van de digitale economie. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) onderzoekt de mogelijkheden voor een wereldwijde belasting op digitale activiteiten. Het eindrapport moet uiterlijk 2020 verschijnen. In de tussentijd werkt de EC aan eigen oplossingen die passen binnen de plannen van de OESO.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.