privégebruik Premium Corner

Golfende dga ontkomt niet aan bijtelling voor zijn leaseauto

Door Richard van Boven - 08 oktober 2018

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) gaat heel vaak golfen met (potentiële) zakenrelaties. In 2011 reed hij zeker 79 keer naar twee golfclubs om te ‘netwerken’. Hij heeft de gemaakte kilometers niet meegeteld voor de berekening van het privégebruik van zijn leaseauto.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De rechter ziet dit anders, er moet in een dergelijk geval altijd rekening worden gehouden met een bepaald aantal privékilometers. Hierbij maakt het niet uit of de gereden kilometers (grotendeels) samenhangen met zakelijke overwegingen.

Uit de rittenadministratie van de dga blijkt dat hij in 2011 slechts 326 privékilometers heeft gereden met de leaseauto. De inspecteur accepteert deze rittenadministratie en gelooft dat de dga die 79 keer alleen met (potentiële) cliënten heeft gegolfd. Hij is echter van mening dat ‘golfkilometers’, en andere ritten voor sportbeoefening, per definitie privékilometers zijn.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.