buitenland

Soldaten naar Franse grens na arrestatie Abdeslam

Door Elif Isitman - 20 maart 2016

Frankrijk gaat de grensbescherming versterken naar aanleiding van de arrestatie van de terrorist Salah Abdeslam in het Brusselse Molenbeek. De Franse regering gaat extra soldaten naar de grens sturen om te patrouilleren.

De soldaten moeten de ruim 5.000 politieagenten bij de grens gaan ondersteunen, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondag. Sinds de aanslagen in Parijs op 13 november zijn er politiemachten aanwezig bij de grens.

Terreurverdachten

De grensversterking komt na een waarschuwing van internationale politieorganisatie Interpol, die vreest dat andere mogelijke terreurverdachten zullen proberen het land te verlaten na de arrestatie van de 26-jarige Abdeslam afgelopen vrijdag. Eerder kwamen er berichten naar buiten dat Abdeslam met een groep van 90 man naar Europa zou zijn teruggekeerd om aanslagen te plegen. Abdeslam is overgebracht naar een zwaarbewaakte gevangenis in Brugge.

Hij werd in de Brusselse deelgemeente Molenbeek opgepakt, waar hij na de aanslagen naartoe vluchtte en vermoedelijk ruim 3 maanden heeft gezeten. De autoriteiten verhoren hem nu en hopen meer informatie te krijgen over mogelijke terreurplannen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Europa. De aanslagen in Parijs, waarbij 130 mensen omkwamen, werden uitgevoerd onder de vlag van IS.

Lees meer:
‘In Molenbeek wist iedereen waar Abdeslam was’

Verzet

Het was de bedoeling dat Abdeslam zichzelf zou opblazen met een bomgordel tijdens een oefenduel van Frankrijk-Duitsland in het Stade de France. Abdeslam durfde dit uiteindelijk niet, en koos het hazenpad, verklaarde hij zaterdag. Zijn broer Brahim blies zichzelf wel op.

Het is bedoeling dat de Belgisch-Franse terrorist aan Frankrijk wordt uitgeleverd. Hijzelf verzet zich daartegen. Hierdoor zou het maximaal drie maanden kunnen duren voordat de uitlevering daadwerkelijk een feit is.

Ook Monir Ahmed Alaaj, een handlanger van Abdeslam, werd vrijdag gearresteerd. Hij wordt verdacht van het deelnemen aan ‘terroristische moorden’ en lidmaatschap van een terreurorganisatie. Hij zou samen met Abdeslam met een vals Syrisch paspoort naar Europa zijn gekomen.

Het valse paspoort werd afgelopen vrijdag bij de arrestatie in het appartement aan de Vierwindenstraat aangetroffen. Daarnaast is ook Abid Aberkan, een vriend van Abdeslam, gearresteerd. Hij zou hem onderdak en hulp hebben geboden nadat hij Frankrijk uit vluchtte,  en wordt verdacht van het herbergen van een voortvluchtige crimineel.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.