#Brussel

‘Abdeslam plande nieuwe aanslag vanuit Molenbeek’

Door Elif Isitman - 20 maart 2016

Terrorist Salah Abdeslam heeft zondag tegenover de Belgische recherche verklaard dat hij ‘iets nieuws’ voorbereidde vanuit Molenbeek. Abdeslam doelt daarbij op nieuwe aanslagen.

Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bekend gemaakt.

Wapens

Hoewel de Franse openbaar aanklager François Molins eerder benadrukte dat de verklaringen van Abdeslam met een ‘grote korrel zout’ moeten worden genomen, neemt de Belgische politie deze verklaring heel serieus. Er werden bij de huiszoeking na de arrestatie namelijk veel wapens aangetroffen, en uit onderzoek bleek dat Abdeslam een nieuw terreurnetwerk had opgebouwd vanuit zijn schuiladres in de Brusselse deelgemeente Molenbeek.

Zondag kondigde Sven Mary, de advocaat van Abdeslam, aan een klacht in te gaan dienen tegen de Franse aanklager Molins. Mary beschuldigt hem van het ‘schenden van het onderzoeksgheim’, door tijdens een persconferentie in Parijs voor te lezen uit het verslag van het eerste politieverhoor van Abdeslam.

Lees  ook Belgische minister Jan Jambon wil niets weten van kritiek op politie

Serieus

Bij de persconferentie op zaterdag vertelde Molins onder meer dat Abdeslam verklaarde als zelfmoordterrorist naar Parijs te zijn gegaan, waarna hij besloot zijn bomgordel toch niet te laten afgaan en deze vermoedelijk in een vuilnisbak in de Parijse voorstad Montrouge te deponeren. Ook benadrukte Molins hierbij dat de uitlatingen van Abdeslam in dit stadium niet al te serieus genomen moeten worden.

Volgens Mary is het ‘onaanvaardbaar’ dat Molins delen van het verhoor voor heeft gelezen. ‘Dat een Franse procureur – in een poging om de Franse onderdanen te paaien –  het geheim van het onderzoek naast zich neerlegt, gaat een brug te ver,’ aldus de advocaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.