buitenland

Rusland veroordeelt Oekraïense piloot voor moord

Door Thomas Borst - 21 maart 2016

Een rechter in de Russische grensplaats Donetsk heeft de Oekraïense luchtmachtpiloot Nadesjda Savtsjenko schuldig bevonden aan moord op twee journalisten in het Oost-Oekraïense Loegansk. Volgens de rechter werd zij gedreven door ‘politieke haat en vijandigheid’.

De rechter oordeelde tevens dat Savtsjenko schuldig is aan het illegaal binnenreizen van Rusland. Dat meldt de Russische nieuwszender RT. De strafmaat wordt waarschijnlijk dinsdag bepaald.

Begin maart eiste de openbaar aanklager een celstraf van 23 jaar tegen Savtsjenko. Zij zou in juni 2014 in Oost-Oekraïne deel uit hebben gemaakt van eenheid die bewust op burgers schoot. Daarbij kwamen twee journalisten van de Russische televisie om het leven.

De uitspraak tegen de piloot vergroot de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Oekraïne pleit voor een vrijlating van Savtsjenko in ruil voor Russische officieren. Ook de Europese Unie en de Amerikaanse president Barack Obama vinden dat ze moet worden vrijgelaten. Rusland wil pas na de uitspraak praten over een mogelijke uitwisseling.

Protest

De 34-jarige Savtsjenko was de eerste vrouwelijke piloot uit de Oekraïense geschiedenis. Ze heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is en vindt de rechtszaak tegen haar een schijnvertoning. Bij een eerdere rechtszitting stak ze vanuit een kooi haar middelvingers op naar de rechters. Savtsjenko zei dat ze hoe dan ook terug zou keren naar Oekraïne.

Tijdens haar gevangenschap is ze verschillende keren in hongerstaking geweest. Een van die stakingen duurde bijna tachtig dagen. Door haar doorzettingsvermogen groeide de populariteit in Oekraïne voor Savtsjenko.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.