#Brussel

Terroristen ‘Brussel’ hadden het gemunt op premier Michel

Door Thomas Borst - 30 maart 2016

De terroristen die vorige week dinsdag aanslagen pleegden op luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel, hadden ook plannen voor een aanslag op de Belgische premier Charles Michel.

Op een computer van de terroristen zijn bestanden teruggevonden met gegevens over het Belgische kabinet van Michel aan de Wetstraat – nabij metrostation Maalbeek. Ook hadden zij informatie over het huis van de premier aan de Lambermontstraat.

Lees ook
Wie is ‘man met hoedje’? Belgen speculeren wat af

Er zijn niet alleen beelden van gebouwen aangetroffen, maar ook foto’s die op straat zijn gemaakt van het bureau van Michel. Dat bevestigen bronnen aan de Vlaamse krant De Tijd.

Onderzoekers vonden de computer in een vuilnisbak aan de Max Roosstraat in Schaarbeek. Vanuit een onderduikadres in die straat bestelden de terroristen een taxi naar de Brusselse luchthaven.

Explosieven

Naast de computer zijn in het appartement 15 kilo explosieven van het type TATP, 150 liter aceton, 30 liter zuurstofwater, ontstekingsmechanismen, bouten, vijzels en ander bommenmateriaal aangetroffen.

Het is nog onbekend van welke terrorist de gevonden laptop is. Eerder troffen onderzoekers een computer van Ibrahim El Bakraoui aan. Daarop stond een testament waarin de jihadist vertelde dat hij zich na de arrestatie van Salah Abdeslam opgejaagd voelde en snel een aanslag wilde plegen.

Beveiliging onder maat

Commentaar
Pak terreur aan mét oog voor mensenrechten

Het Belgische parlement wordt sinds de aanslagen streng beveiligd. Terreurniveau 3 is van kracht, maar de maatregelen die worden genomen hebben meer weg van niveau 4.

Dat is nodig ook, zo concludeert De Morgen. De beveiliging was tot voor kort zwaar onder de maat. Niet alle ingangen werden bewaakt, identiteitscontroles stelden niets voor en bagage kon probleemloos mee naar binnen worden genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.