#Brussel

‘Aanslagen Brussel stonden gepland op Tweede Paasdag’

Door Elif Isitman - 23 maart 2016

De terroristen in Brussel hadden hun aanslagen eigenlijk gepland voor Tweede Paasdag. De terroristen hadden de dag op het oog, omdat het een ‘symbolische dag’ is

De terroristen wilden hun aanslagen op een christelijke feestdag plegen, maar zagen zich genoodzaakt het proces te versnellen omdat ze bang waren dat de opgepakte Salah Abdeslam zijn mond zou opentrekken, meldt de Belgische zender VTM Nieuws.

Onzekerheid

Er zou nog onzekerheid bestaan over de precieze rol van Abdeslam bij de aanslagen. Wel verklaarde de opgepakte terreurverdachte afgelopen weekend dat hij in Molenbeek bezig was met de voorbereiding van nieuwe aanslagen.

Woensdagmiddag is bekend geworden dat de tweede zelfmoordterrorist die een bom liet ontploffen op het vliegveld van Zaventem de eerder gezochte terreurverdachte Najim Laachraoui is.

Klopjacht

Eerder werd er vanuit gegaan dat Laachraoui degene is geweest die op de vlucht is geslagen na de aanslagen, maar dat blijkt niet te kloppen. De politie in Brussel voert nog  altijd een klopjacht op de derde voortvluchtige terrorist, van wie de identiteit dus vooralsnog onbekend is.

Belgische autoriteiten melden dat de Wetstraat en enkele  tunnels in Brussel die sinds de terreuraanslagen waren afgesloten, woensdagavond weer opengaan. Aan de Wetstraat liggen veel Belgische overheidsgebouwen en instellingen van de Europese Unie. De straat ligt op een steenworp afstand van het metrostation Maalbeek, dat dinsdag hevig werd getroffen door de aanslagen. Het vliegveld van Zaventem blijft nog minstens tot vrijdag gesloten.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.