#Brussel

Getuigen aanslagen: ‘Alsof de vloer in brand stond’

Door Tom Reijner - 22 maart 2016

Een paar uur na de luide explosies die een einde maakten aan tientallen levens in Brussel komen de ooggetuigenverslagen los. ‘Ik hoorde een knal, en werd weggeslingerd.’

De ravage op vliegveld Zaventem is compleet. Platen zijn uit het plafond naar beneden gekomen. Na de grote knallen toonden de foto’s hoe mensen bedekt met stof en bloed beduusd op bankjes zaten.

Overlevenden van de aanval op Zaventem
Overlevenden van de aanval op Zaventem – bron: Twitter

Bekijk ook: Beelden van aanslagen Brussel tonen ravage

Weggeslingerd

Passagiers die wilden inchecken voor hun vlucht, zijn geëvacueerd. Het gaat om zeker duizend mensen die in allerijl uit de gebouwen werden gehaald. Zij zijn ondergebracht in een sporthal in de Quinkenstraat in Zaventem, de gemeente waartoe de internationale luchthaven behoort.  Daar doen de overlevenden hun verhaal. ‘Ik hoorde een knal, en werd weggeslingerd. Toen ik opstond, zag ik mijn dochter niet meer,’ zegt de Amerikaanse Caroline Moore tegenover De Morgen.

Vlaamse media vermoeden dat de terreurverdachte Najim Laachraoui wel eens achter de aanslagen in Brussel zou kunnen zitten. Wie is hij? Lees meer >

‘Ik denk dat ik op een vrouw ben beland. Toen ik opkeek, zag ik enkel stof. Ik zag iedereen om mij heen naar buiten rennen, in paniek ben ik gevolgd. ‘ Een andere ooggetuige beschrijft hoe hij net landde uit Thailand, toen hij net buiten de vertrekhal stond ‘en de ramen achter hem uiteenspatten’.  ‘Ik hoorde iemand in het Arabisch roepen’, zegt een andere getuige, Alphone Youla tegen de Vlaamse krant De Standaard. ‘Ik weet niet wat het precies betekende, maar het was geen Allah Akbar.’ De kreten hoorde hij bij een bankkantoor.  De tweede explosie was volgens hem bij een Starbucks-filiaal.

‘Ik zat aan de incheckbalie van Delta Airlines toen het gebeurde. Het leek alsof de vloer in brand stond door al die brokstukken die naar beneden kwamen. Ik heb het op een lopen gezet. Zelfs heb ik enkel wat pijn aan mijn ribben. Ik heb geen andere slachtoffers gezien,’ zegt Anja Branders.

Rookgeur

Ook in de Brusselse metro was een aanslag. Bij een explosie tussen de stations Maalbeek en Schuman vielen zeker twintig doden. ‘Een luchtverschuiving, alsof er een andere metro passeerde, zo beschreef ooggetuige Anne-Marie Swinnen tegen omroep VTM de bomaanslag.

Ze zat in een ander metrostel. ‘Maar er was geen andere metro. Dat was waarschijnlijk de ontploffing. Even later stopte de metro en werd steeds de boodschap herhaald: er is een incident gebeurd.’ ‘Angstaanjagend,’ omschreef Swinnen de sfeer. ‘Maar iedereen bleef heel rustig. We zijn erna geëvacueerd, liepen over het spoor naar de uitgang van de tunnel. Er was een vreselijke rookgeur. Buiten werden we opgevangen door politie en militairen.’

Een andere getuige, VRT-medewerker Charlotte Vanden Driessche, voelde de metro lichtjes opveren na een ‘duidelijke knal’. Chris Vanden Plas, die bij de Europese Commissie werkt, in het gebouw boven metrostation Maalbeek, zat aan zijn bureau toen onder hem de bom afging.  ‘Ik was met mijn vrouw aan het bellen, over de aanslag op Zaventem. Toen voelde ik een lichte schok in het gebouw. Door het raam zag ik bebloede mensen naar buiten komen,’ zegt hij tegen De Standaard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.