buitenland

Assad brengt IS grote slag toe met herovering Palmyra

Door Emile Kossen - 27 maart 2016

Regeringstroepen van de Syrische president Bashar al-Assad hebben de eeuwenoude stad Palmyra op Islamitische Staat (IS) heroverd. Het is het grootste verlies voor IS sinds het uitroepen van ‘een islamitisch kalifaat’.

Vrijwel alle strijders van terreurgroep IS zijn zondag weggevlucht, bevestigen onafhankelijke monitors. ‘De bevrijding is nieuw bewijs dat de strategie van het Syrische leger en zijn bondgenoten in de oorlog tegen terroristen werkt,’ zei president Assad over de militaire zege op Syrische staatsmedia.

Het offensief werd een drietal weken geleden ingezet door het Syrische leger, dat met behulp van Russische luchtaanvallen steeds meer vooruitgang boekte. De stad Palmyra was sinds mei 2015 in handen van IS.

Er woonden al mensen in Palmyra tweeduizend jaar voor Christus, met de bloeiperiode tijdens het Romeinse Rijk. Leden van IS verwoestten na de verovering – tot afgrijzen van veel archeologen – een aantal belangrijke monumenten.

Lees ookArcheologische drama in Palmyra: ooit een stad in bloei, nu een stad in puin

Zwaarste verlies
Bij de herovering zijn zo’n 400 IS-strijders gedood, schat het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Dat maakt het tot het zwaarste verlies voor IS sinds het uitroepen van een ‘islamitisch kalifaat’ in delen van Syrië en Irak in 2014, zegt de directeur van SOHR tegen The Guardian.

Met de herovering van de antieke stad Palmyra hoopt de Syrische regering een belangrijke route open te gooien, die leidt naar de oostelijke provincie Deir al-Zor. Die provincie valt nu nog voor het grootste gedeelte onder beheer van IS.

Russische steun
Hoewel Rusland zijn troepen terugtrekt uit Syrië en er een staakt-het-vuren is afgesproken in het land, gaan de gevechten tegen Islamitische Staat gewoon door. De Russen zullen blijven helpen om de terreurbeweging militair te bestrijden, beloofde Poetin zondagmiddag telefonisch aan Assad.

Lees ook: Rusland ‘legt de basis’ voor bevrijding Palmyra

De VN-gesprekken tussen de Syrische regering en gematigde oppositiegroepen zullen in april weer worden voortgezet. Volgens de speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura zijn er genoeg redenen om door te blijven praten over een politieke oplossing.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.