#Brussel

Belgische minister: ‘Onze diensten hebben gefaald’

24 maart 2016

De Belgische minister van Justitie Koen Geens trekt donderdag het boetekleed aan over het optreden van de Belgische veiligheidsdiensten bij de Turkse uitzetting van terrorist Ibrahim El Bakraoui naar Europa. ‘Onze veiligheidsdiensten hebben een fout gemaakt’.

Eerder op de dag boden zowel Geens als de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon hun ontslag aan. Geens licht dat toe in het Belgische tv-programma Villa Politica.

Fouten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdagavond tijdens een speech dat Turkije de Belgen meerdere malen had gewaarschuwd voor de mogelijke terreurdreiging die El Bakraoui met zich meebracht. De Belgen zouden niets met deze informatie hebben gedaan. De uitspraak van Erdogan werd later bevestigd door Geens zelf.

Geens geeft toe dat de ‘gerechtelijke diensten fouten hebben gemaakt’. Hij en Jambon boden donderdagmiddag hun ontslag aan, maar dat werd later geweigerd door de Belgische premier Charles Michel. ‘De premier heeft duidelijk gemaakt dat wij beter onze verantwoordelijkheid kunnen nemen door in de regering te  blijven,’ aldus Geens. ‘Wij zijn daartoe bereid, ook al wordt het een harde dobber de komende maanden.’

Traag

Geens benadrukt wel dat de fout bij de diensten ligt, en niet bij de politiek: ‘Noch collega Jambon noch ikzelf konden deze feiten kennen, dus ik denk niet dat er twijfel over bestaat dat onze diensten fouten hebben gemaakt’.  Volgens Geens gaat het dan om de gerechtelijke diensten en ‘mogelijk nog anderen’.

Lees ook ‘Elite blijft blind voor het probleem van de islam’vluchtelingbelgievlag

Geens speculeert verder dat er ‘wellicht geen tijdige informatiedoorstroming is geweest vanuit Turkije naar België en binnen België’. De informatiedeling is ‘trager gegaan dan men zou hebben mogen verwachten’.

El Bakraoui werd in juni vorig jaar opgepakt in het Turkse Gaziantep, en was in België al bekend bij de diensten vanwege zijn criminele verleden. Hij kwam in 2015 vrij. De gevangenis waar hij eerder in verbleef had de rechtbank al negatief geadviseerd over zijn eerdere vrijlating, maar de rechtbank legde dat advies naast zich neer.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.