buitenland

België wil niets weten van kritiek op politie

Door Elif Isitman - 20 maart 2016

Zaterdag is de opgepakte terrorist Salah Abdeslam, het vermeende brein achter de aanslagen in Parijs afgelopen november, voor het eerst verhoord. Hij verklaarde dat hij het plan had zichzelf op te blazen in het Stade de France tijdens de voetbalwedstrijd Frankrijk-Duitsland in Parijs, maar dat hij zich later had bedacht.

Dit zei Abdeslam tegen Belgische onderzoekers, verklaarde openbaar aanklager François Molins in Parijs. In aanloop naar de aanslagen, verbleef Abdeslam een paar keer in Nederland, en ook in Duitsland. Waar in Nederland hij verbleef, is nog niet duidelijk.

Korrel zout

De eerste verklaringen van Abdeslam  moeten met een korrel zout worden genomen, zegt Molins. De terrorist moet onder meer duidelijkheid geven over zijn aanwezigheid in het 18e arrondissement van Parijs, nadat hij met een Renault Clio een handlanger aan het Stade de France had afgezet. Ook moet hij nog verklaren waarom hij zijn bomgordel in een vuilnisbak in Montrouge had achtergelaten. Volgens Abdeslam zelf dus omdat hij zichzelf niet langer wilde opblazen.

Eerder werd er al van uitgegaan dat de bomgordel van Abdeslam zou zijn,  al zijn er geen DNA-sporen van de terreurverdachte op aangetroffen. Volgens bronnen dichtbij het onderzoek betekent dit echter niet dat hij de bomgordel niet gedragen heeft.

Lees ook Deed ‘grote pizzabestelling’ Abdeslam de das om?

Tijdens het oefenduel tussen Frankrijk en Duitsland waren buiten schoten te horen, en na afloop van de wedstrijd moesten toeschouwers en spelers in het stadion blijven en verzamelden de meesten zich op het veld. Bij de aanslagen in Parijs kwamen in totaal 130 personen om het leven, van wie verreweg de meeste in concertzaal Bataclan.

Lees meer:
Ouders Bataclan-slachtoffer slepen België voor de rechter

Werk aan de winkel

Ondertussen verklaart de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat de uitlevering van Abdeslam aan Frankrijk uiteindelijk wel zal komen, schrijft de Belgische krant De Standaard. Op zaterdag gaf de terrorist aan niet uitgeleverd te willen worden.

Jambon zegt dat het gehele netwerk achter de aanslagen nog niet is opgerold, en dat de autoriteiten hopen met de arrestatie van Abdeslam verder te komen. ‘Er is nog wel wat werk aan de winkel,’ aldus Jambon.

Nadat de afgelopen dagen bleek dat Abdeslam zich in de maanden na de aanslagen gewoon in de Brusselse deelgemeente Molenbeek had verschanst, kwamen de Belgische politiediensten onder vuur. Van die kritiek wil Jambon niets weten: ‘Men kan zeggen wat men wil, maar hoelang hebben de Amerikanen naar Saddam Hoessein gezocht? Als iemand zich verschuilt, niet buiten komt en een ondersteunend netwerk heeft, dan is het helemaal niet eenvoudig’.

Volgens de Belgische minister zijn er nu twee scenario’s  mogelijk: ‘ofwel trekken eventuele andere cellen zich terug, ofwel dat activeert de zaak’. De autoriteiten blijven voor nu dus nog op scherp staan.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.