buitenland

Britse regering is duidelijk: Turkije niet bij EU

Door Emile Kossen - 13 maart 2016

Turkije is ‘de komende tijd’ nog niet klaar voor het EU-lidmaatschap en Groot-Brittannië zal elke poging om de Turken EU-lid te maken, tegenhouden.

Dat zei George Osborne, de Britse minister van Financiën en partijgenoot van premier David Cameron, zondag tegen de BBC. ‘We hebben duidelijk gemaakt dat we niet zomaar nieuwe lidstaten accepteren en ze mee laten doen in het vrije verkeer van personen, behalve als hun economieën qua grootte veel dichter bij die van ons in de buurt komen.’

Hernieuwde gesprekken over toetreding tot de EU is een van de eisen die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt in ruil voor hulp bij het bestrijden van de migratiecrisis. Sommige Britse politici – die voor een Brexit zijn – zeggen zich zorgen te maken dat Turkije binnen afzienbare tijd deel uit zal maken van de Europese Unie.

Syp Wynia: Asielvoorstel van Turkije oogt aardig, maar wat lost het op?

Volgens Osborne zijn die zorgen ongegrond. ‘Ik denk eerlijk gezegd niet dat toetreding van de Turken snel een onderwerp zal worden. En zelfs dan hebben we, net als andere landen, een veto.’

Visumplicht
Toch is het onduidelijk of de Britse regering van premier David Cameron ook een veto uit zal spreken over een andere controversiële eis van Turkije: een snel einde aan de visumplicht voor Turken die in Europa willen wonen en werken.

Het conservatieve parlementslid Owen Paterson is zeer kritisch over het plan, waarmee zo’n 75 miljoen Turken toegang zouden krijgen tot EU-gebied. ‘Het is bovendien een land dat een lange grens deelt met instabiele staten als Irak en Syrië. Dat is een grote zorg voor veel mensen.’

Lees ook: Beieren waarschuwt: EU-deal kan leiden tot stroom Turkse migranten

Eerder liet de Franse president François Hollande al weten niet akkoord te kunnen gaan met een versneld einde aan de visumplicht. De komende week zullen EU-lidstaten verder onderhandelen met de Turken over de details van de migratiedeal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.