#Brussel

Brussel: na de dreiging kwam de terreur

Door Isabelle de Bruïne - 22 maart 2016

De aanslagen in Brussel van dinsdag 22 maart, waarbij 34 mensen omkwamen, waren niet de eerste keer dat de Belgische en Europese hoofdstad door terreur werd getroffen.

Op 24 mei 2014 kwamen bij een antisemitische aanslag op het Joods Museum vier mensen om. De dader was de Franse oud-Syriëstrijder Mehdi Nemmouche.

Permanent

Er was de afgelopen maanden in Brussel sprake van vrijwel permanente terreurdreiging. Na de aanslagen in Parijs op vrijdag 13 november 2015 lag het openbare leven in Brussel drie dagen plat wegens de instelling van het hoogste drei­gings­niveau vier.

Teruglezen

Elseviers Liveblog over de aanslagen in Brussel: Politie vindt spijkerbom, chemisch materiaal en IS-vlag in Schaarbeek

Er werden meerdere invallen gedaan in de Brusselse wijk Molenbeek in de speurtocht naar het vermeende brein achter de Parijse aanslagen: de voortvluchtige Salah Abdeslam.

Huiszoekingen

Abdeslam werd na de Parijse aanslagen samen met een andere terreurverdachte, Amine Choukri, gesignaleerd in Duitsland. Bij huiszoekingen in Schaarbeek op 10 december 2015 en in Vorst op 15 maart 2016 werden vervolgens vingerafdrukken van Abdeslam en Choukri aangetroffen.

Lees ook Terreur in Brussel: Alle feiten op rij

Op vrijdag 18 maart werd Abdeslam met Choukri gearresteerd in Molenbeek, op loopafstand van zijn ouderlijk huis. Bij verhoor zou hij hebben verklaard nieuwe aanslagen vanuit Brussel te hebben willen plegen. Na de aanslagen van afgelopen dinsdag lag Brussel opnieuw plat. IS eiste de aanslag dinsdagmiddag op.

Gerelateerde artikelen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.