buitenland

Duitsland: concrete aanwijzingen voor nieuwe aanslag in Turkije

Door Emile Kossen - 17 maart 2016

De Duitse ambassade in Ankara en het consulaat in Istanbul zijn donderdag gesloten. Er zijn ‘zeer concrete aanwijzingen’ voor nieuwe terreuraanslagen.

Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier donderdag gezegd in Berlijn.  De Amerikaanse geheime dienst zou Duitsland hebben gewaarschuwd dat terroristen ‘voorbereidingen hebben getroffen’ om aanslagen te plegen op Duitse overheidsgebouwen in Turkije.

De ambassade adviseert Duitsers in Istanbul, Ankara en andere grote steden om voorlopig extra voorzichtig te zijn en uit de buurt te blijven van overheidsgebouwen.  In januari werden bij een zelfmoordaanslag van een IS-aanhanger in Istanbul nog twaalf Duitse toeristen gedood.

Meer aanslagen
Berichten van nieuwe terreurdreiging komen daags na een bloedige bomaanslag in het centrum van Ankara. Daarbij vielen 37 doden. De aanslag werd donderdag opgeëist door TAK, een afsplitsing van de Koerdische PKK. Dezelfde beweging was ook verantwoordelijk voor een bomaanslag in Ankara in februari.

Erdogan: journalisten, activisten behandelen als terroristen

TAK kondigde donderdag bovendien nieuwe aanslagen aan, net zolang tot Turkije stopt met aanvallen op de Koerden. Burgerslachtoffers zijn niet het doel, maar wel ‘onvermijdelijk’, aldus de groep.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beloofde wraak na de aanslag van zondag.  ‘Ons land zal nooit verzaken aan ons recht op zelfverdediging tegen elke vorm van terreur. We krijgen het terrorisme op de knieën.’ Uren na zijn speech voerde het Turkse leger al nieuwe luchtaanvallen uit op Koerden in Noord-Irak.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.