#Brussel

‘Brussel’ speelt grote rol bij presidentsrace

Door Tom Reijner - 23 maart 2016

De aanslagen in Brussel van dinsdagmorgen spelen ook een rol in de race om het Amerikaanse presidentschap. Een van de kandidaten voor de nominatie bij de Republikeinen, Ted Cruz, kwam met een ‘moslimplan’.

Hij stelde voor om moslimbuurten ‘veilig te stellen’ door de politie. Cruz deed zijn opmerkingen in de nasleep van de terreur in de Belgische hoofdstad, waarbij zo’n 35 mensen om het leven zijn gekomen.

Volg alle laatste ontwikkelingen over de nasleep van de bloedige aanslagen in Brussel in ons liveblog.

Patrouilles

Cruz vindt dat de politie ‘moet patrouilleren en veiligstellen voordat ze radicaliseren’. Cruz, die Donald Trump op grote voorsprong ziet, maar hem nog wel enigszins kan bijbenen, haalde uit naar de burgemeester van New York, Bill de Blasio.

Hij zou de politieke correctheid van volgens Cruz belangrijker vinden dan de veiligheid van burgers. De Blasio reageerde boos: ‘Zijn opmerkingen hebben niets te maken veiligheid. Het is demagogie,’ klaagde de burgemeester. Volgens politiechef Bill Bratton ‘is dit waarom hij nooit president zal worden’, schrijven Amerikaanse media. Veel moslims die bij mijn korps werken, hebben gediend in het leger. En dat kun je van Cruz niet zeggen, sprak de politiechef.

Waterboarding

Tegenover Fox News zei Trump dat hij folteringen weer mogelijk wil maken, die nog ‘verdergaan dan waterboarding’. Over de arrestatie van Salah Abdeslam zei hij dat als hij meteen na zijn arrestatie eens goed was gemarteld, hij waarschijnlijk wel had gesproken en de aanslagen in Brussel had voorkomen.

Kaarsjes, bloemetjes en knuffelbeertjes zijn geen antwoord op het islamitische terrorisme. De jihadisten worden niet geraakt door het verdriet van het Westen. De jihadisten kunnen we niet ter verantwoording roepen, onze politici wel voor hun nalatigheid. Lees de blog van Afshin Ellian.

Want volgens Trump is het ‘waarschijnlijk’ dat Abdeslam daarbij is betrokken. Eerder kondigde de vastgoedmagnaat een ‘totale immigratiestop’ voor alle moslims aan.

Arizona

Hebben Trumps laatste uitspraken ervoor gezorgd dat hij Arizona glansrijk wist te winnen? Hij won ongeveer 47 procent van de stemmen in de zuidwestelijke staat. Cruz (21 procent) en John Kasich (10 procent) bleven ver achter hem. Bij de Democraten heeft de grote favoriet Hillary Clinton Arizona in de wacht gesleept.

Haar rivaal Bernie Sanders won de voorverkiezingen van zijn partij in de staat Idaho – met grote voorsprong. De 74-jarige senator uit Vermont wist bijna 80 procent van de kiezers van de noordwestelijke staat achter zich te krijgen. Clinton doet het veelal beter in de zuidelijke staten, waar zij in de regel Afro en- Latijns-Amerikaanse kiezers aan zich weet te binden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.