buitenland

Deal met Turkije? Ogen zijn gericht op Cyprus

Door Tom Reijner - 17 maart 2016

Donderdag en vrijdag moet het gebeuren voor de EU-leiders: een definitief akkoord met Turkije dat een einde moet maken aan de migratiecrisis. Maar komt het er wel van? Er is een land dat blijft dwarsliggen, en dat is EU-lidstaat Cyprus.

Een akkoord met Turkije ligt erg gevoelig op het eiland, dat is verdeeld tussen een Grieks en Turks gedeelte.

Veto

De Turken houden het noordelijke deel – na een invasie – al vanaf 1974 bezet. Hoewel er al enige tijd wordt overlegd over een hereniging – en er zeker vooruitgang is geboekt – is van een doorbraak nog altijd geen sprake.

De president, de Grieks-Cypriotische Nicos Anastasiades dreigt het akkoord over de migrantenstroom met Ankara met een veto te blokkeren . Hij ziet daar pas vanaf als Turkije de havens en vliegvelden opent voor Cypriotische schepen en vliegtuigen.

Gevoelig

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk probeert de Turkse regering tot politiek gevoelige concessies te verleiden – om zo het zwaarbevochten conceptakkoord overeind te houden.

Het hangt allemaal af van wat Ankara  doet, waarschuwt Tusk: steunt het wel of niet de vredesonderhandelingen met Cyprus? ‘We boeken zeker progressie, maar er moet nog heel veel werk worden verzet,’ schreef de Pool in een brief aan EU-leiders. Voor de Cyprus is het op dit moment onbestaanbaar dat Turkije mag toetreden tot de Unie. Ze moeten zich eerst maar eens aan eerdere afspraken houden, vindt Nicosia. Daaronder valt onder meer de erkenning van de Grieks-Cypriotische regering.

Bezwaren

Er zijn overigens wel meer landen die dwarsliggen. Bulgarije heeft bijvoorbeeld bezwaren, omdat het bang is dat de migratieroute straks wordt volledig wordt verlegd naar hun land. Tusk liet al weten dat ook deze route zou moeten worden afgesneden. Er zijn dus nog heel wat beren op de weg.

Een week nadat EU-leiders een conceptakkoord sloten met de Turken over het indammen van de migratiestroom naar Europa, is de deal van alle kanten aangevallen. Zeker vier EU-lidstaten dreigen het akkoord te blokkeren. Lees meer >

Maar Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, is ‘voorzichtig optimistisch’ vertelde hij aan de Duitse krant Handelsblatt. Een definitief akkoord met Turkije ligt binnen handbereik, maar dat betekent niet het land snel zal toetreden tot de EU: ‘Daar zijn ze nog lang niet klaar voor.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.