buitenland

Deal met Turkije ligt flink onder vuur

Door Tom Reijner - 09 maart 2016

Van verschillende kanten klinkt forse kritiek op het conceptakkoord dat is gesloten met Turkije om de migratiecrisis op te lossen. In de Tweede Kamer wordt stevig commentaar geleverd, en ook in het Europees Parlement zijn er grote bezwaren.

De grote fracties willen geen ‘blanco cheque’ geven aan Turkije, kwam naar voren in een debat dat woensdag werd gevoerd in Straatsburg, Van links tot rechts vielen er harde woorden.

Sleutels

‘We geven de sleutels van de deur naar Europa aan de Turkse sultan (Recep Tayyip) Erdogan,’ zegt bijvoorbeeld Guy Verhofstadt, voorzitter van ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement.

Hij vindt het akkoord, dat nog niet eens is beklonken en dus nog verder moet worden uitgewerkt, ‘enorm problematisch’. ‘Turkije mag in een koehandel bepalen welke Syriërs naar Europa komen.’ De Belgische oud-premier voorziet een verschuiving van de mensensmokkelroutes naar landen als Italië en Malta.

Turkije gaat, conform de afspraken, migranten die illegaal de oversteek naar Europa terugnemen, op voorwaarde dat Europese landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen over laten komen. In ruil daarvoor willen de Turken veel geld, in elk geval twee keer zo veel als nu door ‘Brussel’ is toegezegd (in totaal 3 miljard euro).

Lees meer:
Uitkomst migratietop moet Merkel electoraal dekken

‘Uitverkoop’

Uit uiterst linkse en rechtse hoek klonk het verwijt dat Turkije Europa ‘afperst en chanteert’. Front National-voorvrouw Marine Le Pen zei dat de EU een Turks ‘dictaat’ heeft geaccepteerd. EU-parlementariër Sophie in ’t Veld (D66) noemde de deal ‘een vertoon van zwakte, juridisch dubieus en moreel volstrekt onwaardig’.

Onder anderen Kati Piri (PvdA) en Peter van Daalen (Christenunie/SGP) wezen op de Turkse aanval op de persvrijheid en de rechten van minderheden. Piri spreekt van een ‘immoreel’ akkoord. Op het Binnenhof zijn vooral de regeringspartijen VVD en PvdA tevreden. Niet verwonderlijk, aangezien premier Mark Rutte (VVD) een grote rol speelde bij de totstandkoming van het conceptakkoord.

Het CDA spreekt van een ‘uitverkoop aan Turkije’. De PVV is al helemaal fel tegen. Met ‘het Noord-Korea aan de Bosporus’ moet Europa geen zaken meer doen. Volgens PVV-voorman Geert Wilders geeft Rutte de EU ‘totaal’ over aan Turkije. ‘Rutte heeft zich in het kwadraat laten piepelen door een totalitair regime.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.