#Brussel

Deed ‘grote pizzabestelling’ Abdeslam de das om?

Door Tom Reijner - 19 maart 2016

Hij zat niet in Duitsland, ook niet in het kalifaat in Syrië en Irak, maar uiteindelijk gewoon in Molenbeek. Op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis. De tot vrijdag voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam is in de kraag gevat, en wordt verhoord.

Gisteren werd hij gewond afgevoerd naar het ziekenhuis, dat hij zaterdag heeft verlaten. De Frans-Belgische Abdeslam is overgebracht naar de gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Brussel, alwaar hij aan een verhoor wordt onderworpen, en moet wachten op zijn uitlevering aan Frankrijk.

Lees meer: dit is wat we tot dusver weten over politieactie rond Abdeslam

Bloedbad

Parijs zal daar snel om vragen, liet president François Hollande gisteren al weten. De 26-jarige moslimextremist is betrokken bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar.

Hij was de huurder van de auto die de schutters naar theaterzaal Bataclan bracht, om daar een bloedbad aan te richten onder de concertgangers. Maar in tegenstelling tot de andere terroristen kwam hij niet om het leven. In elk geval is duidelijk dat hij zichzelf niet wilde opblazen, en dus het hazenpad koos.

Hij ging van safehouse naar safehouse, van het ene ‘onderduikadres’ naar het andere. Daarbij moet hij flink wat steun hebben gehad van handlangers. Die vlucht om uit handen van de politie te blijven, duurde liefst 126 dagen, totdat hij gisteren uit het huis aan de Vierwindenstraat in Molenbeek werd gesleept.

Op het spoor

De politie kwam hem om het spoor nadat er vingerafdrukken op een bekertje waren gevonden in een andere Brusselse deelgemeente Vorst. Daar deden speciale eenheden eerder deze week een inval, met een schotenwisseling tot gevolg. Daarop is Abdeslam in allerijl vertrokken naar een volgend adres, het bewuste, gisteren belegerde pand in Molenbeek.

Nauwgezet onderzoek naar het telefoonverkeer van Abdeslam zette de politie op het juiste spoor, meldt Het Laatste Nieuws. Volgens de krant De Morgen, trok nog iets anders de aandacht tijdens het in de gaten houden van het huis.

Pizza’s

Bronnen vertellen aan Politico dat het duo – Abdeslam was samen met de eveneens opgepakte Amine Choukri – een ongewoon grote bestelling pizza’s liet afleveren in de Vierwindenstraat. Die waren besteld door een vrouw die in het pand scheen te wonen.

Toen de politie kort daarop de woning binnenviel, trof ze niet alleen de vrouw, een paar andere mensen en een aantal kleine kinderen aan, maar ook Abdeslam. Gewoon in de hal, zonder te vuren op de speciale antiterreureenheden. Maar omdat de terrorist volgens De Morgen de bevelen niet opvolgde en probeerde te ontkomen, hebben de agenten hem in zijn benen geschoten, en konden ze hem oppakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.