buitenland

Dit weten we nu over actie rond Abdeslam

Door Tom Reijner - 18 maart 2016

Het duurde vier maanden, maar uiteindelijk is het dan zover: de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam (26) is levend en wel in handen van de politie. Hij is gewond afgevoerd naar een ziekenhuis.

Dit is wat we tot dusver allemaal weten over de arrestatie van de terrorist – die betrokken was bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar – en de antiterreuractie in het Brusselse Molenbeek.

Teruglezen liveblog: Naast Abdeslam twee verdachten opgepakt

  • Op Abdeslam – de meest gezochte terrorist van Europa – wordt dus al een hele tijd gejaagd, maar tot dusver zonder resultaat. Tot vandaag. De openbaar aanklager maakte namelijk bekend dat in het appartement dat dinsdag werd binnengevallen in Vorst vingerafdrukken en DNA-materiaal werden gevonden van de terrorist.
  • Vermoedelijk heeft Abdeslam daarop, samen met een andere verdachte, de benen genomen naar een andere Brusselse deelgemeente, Molenbeek – de plek waar hij lange tijd woonde. Hij was ondergedoken bij een man die al maanden door de politie in de gaten werd gehouden, weet de Waalse omroep RTBF.
  • Het bewuste adres waar de voortvluchtige terrorist zich schuilhoudt, is een pand in de Vierwindenstraat. De politie wilde hier zaterdag een inval doen, maar besloot vanwege de informatie over Abdeslam deze actie te vervroegen, naar vrijdag.
  • Zo geschiedde. Speciale eenheden deden in de namiddag een inval in het pand. Al snel kwamen er berichten dat er twee mensen waren neergeschoten voor het belegerde gebouw. De media werden op afstand gehouden, er verscheen zwaar geschut in de straten van Molenbeek, en de omgeving werd ruim afgezet.
  • Abdeslam werd tijdens de uitgebreide actie in zijn benen geschoten, en raakte gewond. Hij is ingerekend en afgevoerd.
  • Na deze arrestatie zaten er volgens Belgische nog een of twee verdachte(n) in het bestormde huis. De politie probeerde door middel van een drone zicht te krijgen op wat zich precies afspeelde daarbinnen. Dat de operatie allerminst voorbij was, bleek wel uit het feit dat er nog altijd zware explosies te horen waren. De politie deed onderzoek bij het pand.
  • Tussen 20.00 en 20.30 uur werd de actie voor beëindigd verklaard. De Belgische premier Charles Michel bevestigde op een persconferentie dat Abdeslam inderdaad in de kraag is gevat (met een felicitatie voor alle betrokken diensten), en dat er naast hem nog twee andere terreurverdachten zijn opgepakt.
  • De Franse president François Hollande, die naast Michel zat, zei te verwachten dat Abdeslam snel wordt uitgeleverd. ‘Ik twijfel er niet aan dat de (Franse) gerechtelijke macht snel om uitlevering zal vragen en dat de Belgische autoriteiten daarop snel en positief zullen reageren.’ Volgens Hollande waren er veel meer mensen betrokken bij de aanslagen in Parijs dan de autoriteiten hadden ingeschat. Hij herhaalde dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat de terroristen banden hadden met terreurorganisatie Islamitische Staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.