buitenland

Duitse ex-minister Guido Westerwelle overleden

Door Tom Reijner - 18 maart 2016

De voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle is vrijdag overleden. De oud-voorman van de liberale FDP overleed op 54 jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie.

Dat meldt de Westerwelle Foundation in Berlijn vrijdag.

Verkiezingsresultaat

Hij zat tussen oktober 2009 en december 2013 als bewindsman op Buitenlandse Zaken. Onder zijn leiding had de FDP het beste verkiezingsresultaat ooit met 14,6 procent van de stemmen bij de Bondsdagverkiezingen van 2009.

Daarna kwam het tot een kabinet tussen zijn partij en het CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel.

Kiesdrempel

In 2011 droeg Westerwelle zijn functies als vicekanselier en FDP-voorzitter over aan Philipp Rösler. Maar onder zijn leiding wist de partij electoraal niet meer te scoren. Integendeel: bij de Bondsdagverkiezingen van 2013 leed de FDP een grote nederlaag.

De partij haalde zelfs de kiesdrempel niet, waardoor de liberalen niet meer terugkwamen in de Bondsdag, het Duitse federale parlement. Westerwelle werd als minister van Buitenlandse Zaken opgevolgd door SPD-politicus Frank-Walter Steinmeier, die tevens zijn voorganger was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.