buitenland

‘Duizenden gegevens van IS-jihadisten uitgelekt’

Door Elif Isitman - 09 maart 2016

Tienduizenden documenten met meer 22.000 namen, adressen, telefoonnummers en familiecontacten van aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn in handen gevallen van het Britse Sky News. Het gaat om ‘registratieformulieren’ die jihadisten moeten invullen als ze zich aanmelden bij IS.

Dit meldt Sky News woensdag. Als de bewering klopt, zouden de namen van tienduizenden IS-jihadisten daarmee bekend zijn, en overgedragen kunnen worden aan veiligheidsdiensten.

Bekenden

Volgens de Britse zender zijn er onder de jihadisten burgers uit minstens 51 verschillende landen. Op de registratieformulieren moet alle persoonlijke informatie van aspirant-leden worden ingevuld. Het formulier bestaat uit 23 verschillende vragen.

Sommige jihadisten zijn al langer bekend bij de veiligheidsdiensten en de media. Zo staat bijvoorbeeld de Britse rapper Abdel Bary (26) ertussen, en de inmiddels gedode Brits-Pakistaanse hacker Junaid Hussain. Hij kwam naar verluidt om bij een Amerikaanse drone-aanval in Syrië.

Ook het registratieformulier van Hussains vrouw Sally Jones, eveneens een belangrijk figuur binnen IS, zou gevonden zijn. Jones kwam eerder in de media, omdat ze jihadisten zou ronselen om aanvallen in het westen te plegen. Van zowel Bary als Jones is niet bekend waar zij op dit moment zijn.

Een groot aantal van de documenten zou daarnaast namen van mensen die niet eerder als jihadist bekend stonden, en nog altijd in Groot-Brittannië en andere westerse landen wonen. Als de informatie klopt, zouden veiligheidsdiensten daarmee mogelijk toekomstige terreuraanvallen kunnen voorkomen.

Lees ook:  IS-gevangene geeft chemisch wapendepot prijs aan Amerikanen

Gestolen

Sky News kreeg naar eigen zeggen een USB-stick in handen met de bestanden, nadat ze gestolen werden van een sleutelfiguur binnen de ‘interne veiligheidspolitie’ van IS. De informatie zou gestolen zijn door Abu Hamed, een bekeerling die eerder bij het Vrije Syrische Leger zat, om vervolgens bij IS gegaan.

Maar ook daar was Hamed niet tevreden.  Hij zou gedesillusioneerd zijn door het leiderschap binnen IS, en beweert dat islamitische regels binnen de organisatie zijn ingestort. Ook beweert hij dat IS, de regering van de Syrische regering Bashar al-Assad en de Koerdische YPG-militie samenspannen in een complot tegen de gematigde Syrische oppositie.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.